GizmoEV
Posts: 197
Joined: Fri Mar 06, 2015 7:39 pm
Location: Kelso, WA

Re: Setting up Torque to show BMS data

Tue May 29, 2018 5:59 pm

I am getting some strange SOH values on my 2018 Soul EV+.

Image

Restarting Torque and power cycling the car didn't make a difference. I was finally able to get a 33.0kWh value for a brief moment but it went back to this 18.0kWh, 60% SOH value. I checked again today and it shows the same thing.
David D. Nelson

Blue 2016 Soul EV+ & Cloud 2018 Soul EV+ :D :o

JejuSoul
Posts: 1385
Joined: Wed Jul 08, 2015 6:47 am
Location: Jeju
Contact: Website

Re: Setting up Torque to show BMS data

Tue May 29, 2018 7:40 pm

JejuSoul wrote:We have conflicting data on the three 2018s we have tested.

Ussiker and GizmoEV both see zero, zero for Max and Min deterioration . Siluzium sees zero, 100

The oldest of the 3 cars is Ussiker's, the newest is GizmoEV's.
...
If you look here - https://github.com/JejuSoul/OBD-PIDs-fo ... 0-%2030kWh
I updated the spreadsheet with Siluzium's BMS data for the 2018 Soul

GizmoEV's 2018 now shows zero, 100.

I don't know what is going on either. We will have to wait and see.
For now the SOH measurements on the 2018s should be taken with a grain of salt.

-

Another 2018 showing zero, 100% for Max and Min deterioration.
[Diagnostique OBD2] Torque Pro -Android- et le Kia Soul
The codes for using Torque Pro can be found by clicking the link in the website icon under my user name on the left.

teirhy
Posts: 16
Joined: Sun Feb 19, 2017 12:14 am

Re: Setting up Torque to show BMS data

Sun Jun 17, 2018 4:54 pm

the soh was ok when my soul 30 was new
I suppose it's when the soh went to 99.9% that the calculation went crazy

JejuSoul
Posts: 1385
Joined: Wed Jul 08, 2015 6:47 am
Location: Jeju
Contact: Website

Re: Setting up Torque to show BMS data

Sun Jun 17, 2018 6:59 pm

teirhy wrote:the soh was ok when my soul 30 was new
I suppose it's when the soh went to 99.9% that the calculation went crazy

No. It's not crazy.
We have two 2018 cars that showed zero zero when new and then zero, 100% after a few months.
A rental 2018 car that wasn't tested new showed zero, 100% after a few months.

There is only one 2018 car that still shows zero zero.
The codes for using Torque Pro can be found by clicking the link in the website icon under my user name on the left.

Usikker
Posts: 85
Joined: Mon Nov 06, 2017 11:56 am
Location: Norway

Re: Setting up Torque to show BMS data

Wed Jun 20, 2018 9:21 am

An update from me today June 20. +17700Km on the odo (started with 5km on the odo a year ago June 29 2017)

From SoulSpy this morning fully charged

>21 01
7EC 10 3D 61 01 FF FF FF FF
7EC 21 BE 15 EF 23 28 03 00
7EC 22 32 10 12 15 13 15 14
7EC 23 14 14 13 00 14 CE 22
7EC 24 CD 01 00 00 81 00 01
7EC 25 7C D6 00 01 7C 1E 00
7EC 26 00 92 94 00 00 8D 9B
7EC 27 00 54 42 E5 2D 01 9B
7EC 28 FF 38 FF 38 03 E8 00

>21 02
7EC 10 26 61 02 FF FF FF FF
7EC 21 CD CD CD CD CD CD CD
7EC 22 CD CD CD CD CD CD CD
7EC 23 CD CD CD CD CD CD CD
7EC 24 CD CD CD CD CD CD CD
7EC 25 CD CD CD CD 00 00 00

>21 03
7EC 10 26 61 03 FF FF FF FF
7EC 21 CD CD CD CD CD CD CD
7EC 22 CD CD CD CD CD CD CD
7EC 23 CD CD CD CD CD CD CD
7EC 24 CD CD CD CD CD CD CD
7EC 25 CD CD CD CD 00 00 00

>21 04
7EC 10 26 61 04 FF FF FF FF
7EC 21 CD CD CD CD CD CD CD
7EC 22 CD CD CD CD CD CD CD
7EC 23 CD CD CD CD CD CD CD
7EC 24 CD CD CD CD CD CD CD
7EC 25 CD CD CD CD 00 00 00

>21 05
7EC 10 2D 61 05 FF FF FF FF
7EC 21 CD CD CD CD CD 14 14
7EC 22 14 00 00 00 00 15 EF
7EC 23 23 28 00 01 50 15 14
7EC 24 00 00 00 00 00 00 C8
7EC 25 00 00 CD CD 00 00 00
7EC 26 00 00 00 00 00 00 00


and this is the values after approx 65km this afternoon back from work

>21 01
7EC 10 3D 61 01 FF FF FF FF
7EC 21 90 23 28 23 28 03 00
7EC 22 00 0E FB 13 12 13 13
7EC 23 12 12 12 00 12 BF 21
7EC 24 BF 59 00 00 81 00 01
7EC 25 7D 06 00 01 7D 16 00
7EC 26 00 92 A7 00 00 8D FB
7EC 27 00 54 51 53 2D 01 7F
7EC 28 00 00 00 00 03 E8 00

>21 02
7EC 10 26 61 02 FF FF FF FF
7EC 21 BF BF BF BF BF BF BF
7EC 22 BF BF BF BF BF BF BF
7EC 23 BF BF BF BF BF BF BF
7EC 24 BF BF BF BF BF BF BF
7EC 25 BF BF BF BF 00 00 00

>21 03
7EC 10 26 61 03 FF FF FF FF
7EC 21 BF BF BF BF BF BF BF
7EC 22 BF BF BF BF BF BF BF
7EC 23 BF BF BF BF BF BF BF
7EC 24 BF BF BF BF BF BF BF
7EC 25 BF BF BF BF 00 00 00

>21 04
7EC 10 26 61 04 FF FF FF FF
7EC 21 BF BF BF BF BF BF BF
7EC 22 BF BF BF BF BF BF BF
7EC 23 BF BF BF BF BF BF BF
7EC 24 BF BF BF BF BF BF BF
7EC 25 BF BF BF BF 00 00 00

>21 05
7EC 10 2D 61 05 FF FF FF FF
7EC 21 BF BF BF BF BF 12 12
7EC 22 12 00 00 00 00 23 28
7EC 23 23 28 00 01 55 12 12
7EC 24 00 00 00 00 00 00 97
7EC 25 00 00 BF C0 00 00 00
7EC 26 00 00 00 00 00 00 00
Kia Soul EV 2018, 30kWh :shock:

JejuSoul
Posts: 1385
Joined: Wed Jul 08, 2015 6:47 am
Location: Jeju
Contact: Website

Re: Setting up Torque to show BMS data

Thu Jun 21, 2018 9:54 pm

Usikker wrote:An update from me today June 20. +17700Km on the odo (started with 5km on the odo a year ago June 29 2017)

Your car still shows zero deterioration. Maybe next year we will see some. Although hopefully not.

Was there a reason for posting the full list of HEX from 2 different times. This thread is for Setting up Torque to show BMS data. Do you think that there is a new PID code to be found in your data?
The codes for using Torque Pro can be found by clicking the link in the website icon under my user name on the left.

Usikker
Posts: 85
Joined: Mon Nov 06, 2017 11:56 am
Location: Norway

Re: Setting up Torque to show BMS data

Sun Jun 24, 2018 9:55 am

Yes sorry forgot the add a comment and adding some color
As you see the RED one is still following the rest of the battery

>21 05
7EC 10 2D 61 05 FF FF FF FF
7EC 21 CD CD CD CD CD 14 14
7EC 22 14 00 00 00 00 15 EF
7EC 23 23 28 00 01 50 15 14
7EC 24 00 00 00 00 00 00 C8
7EC 25 00 00 CD CD 00 00 00
7EC 26 00 00 00 00 00 00 00
Kia Soul EV 2018, 30kWh :shock:

nibularr
Posts: 140
Joined: Sun Nov 22, 2015 4:39 am

Re: Setting up Torque to show BMS data

Mon Jun 25, 2018 12:48 pm

anyone have an idea as to what temperature would be considered too hot to charge?
ive been having issues where after driving home around 45 KM (some stop and go traffic and some hwy speed) the car will report after i plug in on level 2 8 hours left to charge sitting at 60%SOC



ive setup torque and have only been able to keep an eye on 1 drive so far which showed 32C on 4 of 8 battery temp monitors
will keep an eye going forward

JejuSoul
Posts: 1385
Joined: Wed Jul 08, 2015 6:47 am
Location: Jeju
Contact: Website

Re: Setting up Torque to show BMS data

Mon Jun 25, 2018 8:41 pm

nibularr wrote:...anyone have an idea as to what temperature would be considered too hot to charge?...

I doubt temperature has anything to do with your slow charge rate. I wouldn't worry about a battery at 32C.

From the Arizona test data the Soul EV will take a charge however hot it gets. - Some graphics about Chademo Charge Stations.
This is a bad design. Charging with battery temps above 50C will degrade the battery rapidly.
And yes, no surprise, all the Arizona cars now need replacement batteries. - Arizona SOUL EV Heat testing

Here's a similar experience I had just before I got my OBC changed. - Charging Fault error.
"JejuSoul wrote:....My car continues to misbehave. Am charging again right now after the multiple failures a few days ago.
Got one failure so far and re-started.

The car showed a really long remaining charge time on the dash (it should be 4 hours) -

Image

But when I looked with Torque all looks normal.

Image

I went back out 20 minutes late and the charge is continuing, but the timer is 2 hours less.
The codes for using Torque Pro can be found by clicking the link in the website icon under my user name on the left.

nibularr
Posts: 140
Joined: Sun Nov 22, 2015 4:39 am

Re: Setting up Torque to show BMS data

Wed Jun 27, 2018 8:06 am

that pictures indicate what is happening to me. but here is my story as short as i can make it

i took a trip in may about 85 KM and stopped at a level 3 to charge upto 83% no prob
apon reaching next level 3 65 km later it refused to charge i tried about 5 times the greenlots customer service said no errors showing on level 3 device.
i made our way to a level 2 at a hotel and once plugged in it said 18 hrs left to charge and as we were unloading our bags it stopped charging.
i unplugged and plugged back in and it said same thing 18 hours left to charge. this time we left before it cut out. but i had to go back to car to get something an hour later and it had stopped charging.
so i unplugged and plugged in but this time it only said 7 hours left to charge but had only charged 2% from the previous plugin

i left and went to dinner and went back several hours later and it had kicked off another 3% from previous plugin.
this time i unplugged and plugged in and it said .2 hours left to charge which was about right for 55% left or whatever it was.

so this is what makes me believe its temperature related.

Return to “Technical Discussions”